Menyknapp
Avslutning lastekniker Nathalie Nordmark, Caroline Annerhäll, Pontus Berggren, Thomas Andersson, Kurt Ake Karlsson, Curator anställt, Kristoffer Zachau, Stefan Axberg, Samuel Andersson, Ebbe Svensson Torbjorn

100% av eleverna som har läst till låstekniker går ut i arbete!

"Utbildning när den är som bäst, för både elever och företag" säger Ebbe Svensson från Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR) och alla håller med under avslutningsfikat för låsteknikerna. Samtliga elever har fått anställning på företagen som de varit lärling på under utbildningen.

I fredags firades eleverna som under nio månader har läst till låstekniker av sina lärare, APL-företag, branschens Riksförbund och rektor. Det är första gruppen av låsteknikerelever som går ut på Uddevalla Vuxenutbildning.

Det var genom ett företagsbesök av kommunens näringslivsenhet på Curator i början av förra året som behovet av låstekniker kom upp. Curator berättade om det fina samarbetet de har med Uddevalla Gymnasieskola och El- och energiprogrammet, men att det var svårt att hitta kompetens inom lås. Behovet förmedlades till en av våra utbildningskoordinatorer Maria Jonasson och snabbt bokades det in ett uppstartsmöte för att se om det fanns möjlighet att starta en utbildning inom yrkesvux. Första mötet var strax innan midsommar och redan i augusti var planeringen i full gång för en start av utbildningen i januari 2023. Till starten hade även ett av SLR medlemsföretag Safe Team kommit med och var redo att ha en lärling hos sig.

Att alla elever fortsätter som anställda på sina lärlingsplatser måste vara det bästa kvittot på att utbildningen varit bra, att både elever och företag är nöjda. Det är fantastiskt roligt och något vi är stolta över - säger Anneli Gustafsson som är rektor för utbildningen.

Med på avslutningen var Ebbe Svensson och Torbjörn Hellman från Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR). En viktigt samverkan för att skapa en branschnära och bred utbildning med rätt innehåll. Ebbe höll i tre veckors introduktion i låsteknik och under dessa veckor fick eleverna träffa många leverantörer som visade upp sina produkter och berättade om sina verksamheter.

Fantastiskt rolig grupp att jobba med! Hungriga på kunskap och det blev snabbt en hög ribba på kunskapen som jag kunde dela med mig av tack vare elevernas eget intresse - Ebbe Svensson

Torbjörn arbetar övergripande med kompetensförsörjningsfrågan på SLR och ser fram emot att träffa eleverna igen den 25 november när de ska göra yrkesprovet för att få sitt yrkesbrev.

Pontus som var en av eleverna säger att introduktionsveckorna var guld värda. Att det var under dessa veckor som de förstod vad yrkesrollen verkligen handlade om och att de fick ett fortsatt intresse och ville lära sig mer. Efter introduktion har eleverna varit lärlingar på Curator och på Safe Team fyra dagar i veckan och lärt sig jobbet på jobbet. Eleverna har varit mycket nöjda med upplägget och kände snabbt att de blev en del i arbetsgruppen på sina arbetsplatser.

Läraren Kurt Åke Karlsson lyfter vikten av bra handledare och berömmer både Curator och Safe Team för deras mottagande av eleverna och deras engagemang. Hur de har planerat in att stegvis lära eleverna olika moment och skapat möjligheter för att öva mycket.

I slutet av utbildningen har det varit roligt då eleverna har lärt mig en massa saker om lås som jag som el-lärare inte kunde. Det har varit väldigt roligt att få följa elevernas utveckling och se dem växa på sina arbetsplatser och i sina yrkesroller - säger Kurt Åke och önskar alla stort lycka till i framtiden.

Nathalie Nordmark

Jag jobbade tidigare inom lager och kände att det var dags för något nytt. Det var i ett samtal med studie- och yrkesvägledare jag fick höra om er nya utbildning till låstekniker och jag tyckte att det lät intressant.

Under min lärlingstid har jag fått följa med alla fem anställda på Safe Team prova på alla delar i verksamheten. Jag tycker hantverket är det roligaste, det mekaniska arbetet. Elen tycker jag mindre om.

Jag börjar jobba nu direkt efter utbildningen och ser fram emot att fortsätta lära mig mer och arbeta mer självständigt.

Nathalie Nordmark låstekniker elev
Thomas Andersson låstekniker elev

Thomas Andersson

Jag har jobbat med reparationer av mobiltelefoner och även med att skapa nycklar, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Så utbildningen till låstekniker kändes helt rätt.

Vi var tre elever som hade lärling på Curator och har jobbade enligt ett rullande schema där vi har fått följa med olika handledare i verksamheten. Handledarna har varit intresserade och alltid tagit sig tid och förklarat arbetsmomenten tills man förstått.

Det roligaste har varit när man har lärt sig saker som man aldrig trodde att man skulle klara av.