Hitta snabbt
Här studerar du restaurang- och storkökskurser samtidigt som du läser svenska. En utbildning för dig som vill arbeta i café eller restaurang och storkök.
Upplägg yrkesutbildning med svenska
Utbildningen består av lärarledda lektioner, självstudier och praktisk arbete på arbetsplats (APL). Det finns möjlighet till lärlingsupplägg vilket innebär att minst 70% av studietiden förläggs till en arbetsplats. Vid lärlingsupplägg inleder du din utbildning med en sammanhållen period i skolan för att få introduktion i yrkets grunder. Därefter går du ut på en arbetsplats där du kommer att tillbringa en övervägande del av utbildningstiden.
Behörighetskrav
För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha
- godkänt i SFI kurs D.
Om du inte har betyg i SFI kurs D men har motsvarande kunskaper kan du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
I utbildningen varvas teoretiska studier med arbetsplatsförlagt lärande på ett företag. Du får en ökad arbetslivserfarenhet och minst 15% av tiden skall vara förlagd på företaget. Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Arbetstiderna under din APL följer arbetsplatsens tider. Oregelbunden arbetstid, kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma.
Kostnader
Du bekostar själv dina böcker, arbetskläder, kostnader för råvaror och ev. resor till och från din APL-plats.
Arbetskläder
Livsmedelslagen kräver att du som arbetar med livsmedel är klädd på ett yrkesmässigt sätt. Detta gäller både metodmatlagning och produktion.
Därför ska du vara klädd enligt följande:
- Kockrock
- Kockbyxor, svarta eller pepitarutiga. (Jeans eller joggingbyxor är inte tillåtna.)
- Huvudbonad. Svart eller vit keps, sotarmössa eller liknande utan tryck.
- Eventuellt förkläde, svart eller vitt, med eller utan bröstlapp, utan tryck.
- Skor. Halksäkra med hel tå, ex. mjuka träskor
Du ska ha skaffat kläderna innan kursstart.
Dator
Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.
Övrig information
Du måste kunna smaka på all mat!
När du arbetar med livsmedel är det inte tillåtet med någon form av piercing.
Har du varit utanför Norden de senaste 6 månaderna och har symtom från mage-tarm måste du lämna salmonellaprov för att få vara i köken. Ta kontakt med din vårdcentral!
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se. Länk till annan webbplats.
CSN-perioder
2025-01-13 – 2025-05-30 = 20 veckor, 450 poäng
2025-08-18 – 2026-01-02 = 20 veckor, 450 poäng
Kursinnehåll
Klicka på kursen för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.