Menyknapp

Restaurang & Storkök (sv)

bannerbild

Restaurang & Storkök (sv)

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2025-08-25 - 2027-01-08

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Sista ansökningsdag: 2025-05-31

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

Planerad start januari 2024

En utbildning för dig som vill arbeta i café eller restaurang och storkök. Här studerar du restaurang- och storkökskurser samtidigt som du läser svenska.

Behörighetskrav

För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha

  • godkänt i SFI kurs D.

Om du inte har betyg i SFI kurs D men har motsvarande kunskaper kan du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.

Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Utbildningen består av lärarledda lektioner, självstudier och praktisk arbete på en arbetsplats (APL). Det finns möjlighet till lärlingsupplägg vilket innebär att minst 70% av studietiden förläggs till en arbetsplats. Vid lärlingsupplägg inleder du din utbildning med en sammanhållen period i skolan för att få introduktion i yrkets grunder. Därefter går du ut på en arbetsplats där du kommer att tillbringa en övervägande del av utbildningstiden.

Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Arbetstiderna under din APL följer arbetsplatsens tider. Oregelbunden arbetstid, kvälls- och helgtjänstgöring kan förekomma.

Du bekostar själv dina böcker, arbetskläder, kostnader för råvaror och eventuella resor till och från din APL-plats.

Arbetskläder

Livsmedelslagen kräver att du som arbetar med livsmedel är klädd på ett yrkesmässigt sätt. Detta gäller både metodmatlagning och produktion.

Därför ska du vara klädd enligt följande:

  • Kockrock
  • Kockbyxor, svarta eller pepitarutiga. (Jeans eller joggingbyxor är inte tillåtna.)
  • Huvudbonad. Svart eller vit keps, sotarmössa eller liknande utan tryck.
  • Eventuellt förkläde, svart eller vitt, med eller utan bröstlapp, utan tryck.
  • Skor. Halksäkra med hel tå, ex. mjuka träskor

Du ska ha skaffat kläderna innan kursstart.

Dator

För att kunna genomföra dina studier behöver du ha tillgång till dator och internet.

Övrig information

  • Du måste kunna smaka på all mat!
  • När du arbetar med livsmedel är det inte tillåtet med någon form av piercing.
  • Har du varit utanför Norden de senaste 6 månaderna och har symtom från mage-tarm måste du lämna salmonellaprov för att få vara i köken. Ta kontakt med din vårdcentral!

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se. Länk till annan webbplats.

CSN-perioder

Höst-25
2025-08-25 - 2026-05-29 = 40 veckor, 700 gy-päng, 100 gr-poäng
2026-08-24 - 2027-01-08 = 20 veckor, 400 gy-poäng

Vår-25
2025-01-13 – 2025-05-30 = 20 veckor, 450 poäng
2025-08-18 – 2026-01-02 = 20 veckor, 450 poäng

Klicka på ämnesnivåerna nedan för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

Grafik
Ansökan öppen
Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.



Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2025-08-25 - 2027-01-08

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Sista ansökningsdag: 2025-05-31

Kostnadsfri CSN-berättigad

Grafik
Ansökan öppen

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen