Menyknapp

Plattsättare

bannerbild

Plattsättare

Längd: 54 veckor

Utbildningstid: 2024-01-08 - 2025-03-28

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

En plattsättare arbetar med att klä väggar och golv med kakel, klinker, konstbetong och mosaik, vanligen i kök och badrum. Noggrant underarbete är viktigt, särskilt i våtutrymmen, som ska hanteras enligt särskilda föreskrifter.

Under utbildningen lär du dig de olika stegen i kvalitetssäkrad plattsättning: förberedelse och underarbete, mätning och tillskärning, lim och montering, fog och efterbehandling.

Som plattsättare är det viktigt att vara noggrann för att mäta ytor, mönster och fall. Ritningsläsning, materialkännedom och underarbetet är särskilt viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Arbetet innebär mycket kundkontakt då en stor del av arbetet sker i bostäder. Större byggen, nyproduktioner eller renoveringar är också vanligt.

Utbildningen är en grundutbildning på drygt ett år. Under grundutbildningen är du lärling på ett eller flera företag. Efter utbildning söker du anställning, med lärlingslön enligt avtal och påbörjar en så kallad kvalificeringstid, för att kunna ansöka om yrkesbevis. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att få anställning i branschen krävs B-körkort.

Behörighetskrav

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Elever som har betyg i

  • Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå
  • Matematik grundläggande nivå

anses ha visat att du har förutsättningar för sökt utbildning.
Om du inte har betyg men motsvarande kunskaper är du välkommen att ansöka till kunskapsbedömning via webbansökan.

Upplägg lärlingsutbildning

Utbildningen är företagsförlagd, där du är lärling på en eller flera arbetsplatser under utbildningen. I skolan går ni tillsammans med läraren igenom yrkesteori, arbetsmiljö och säkerhet, material och vissa praktiska moment. Delar av teoriundervisningen sker tillsammans med golvläggare och glastekniker.

På lärlingsplatsen följer du den ordinarie verksamheten och ingår i arbetslaget. Du deltar i skarpa lägen och ”lär dig jobbet på jobbet”.

Genom att vara lärling på en arbetsplats utvecklar du yrkeskunskaper genom det vardagliga arbetet. Du får ett ökat kontaktnät och referenser inom branschen.

Utbildningens upplägg är ca 70% APL, 20% Skola och 10% Självstudier

Utbildningens upplägg är ca. 70% APL, 20% Skola och 10% Självstudier

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Alla yrkesutbildningar förbereder för anställningsbarhet. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är obligatoriskt i alla yrkesutbildningar.

Många arbetsplatser ligger utanför Uddevalla och du måste kunna ta dig till och från arbetsplatsen på egen hand. Du står även för kostnader för mat, kläder och annan personlig utrustning. Vid informationsträff meddelar läraren vilken typ av kläder och utrustning som behövs.  

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv bekosta läromedel och resor till och från din arbetsplats. (APL)

Dator

Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se Länk till annan webbplats..

CSN-period

2024-01-08 – 2024-06-07, 22 veckor, 500 poäng
2024-08-19 – 2025-03-28, 32 veckor, 700 poäng

Kursinnehåll

Klicka på kursen för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrkesrollen och möjligheter till arbete.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Längd: 54 veckor

Utbildningstid: 2024-01-08 - 2025-03-28

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Kostnadsfri CSN-berättigad

Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrkesrollen och möjligheter till arbete.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen