Menyknapp

Trädgård och parkarbete (sv)

bannerbild

Trädgård och parkarbete (sv)

Planerad start i mars 2024

Längd: 45 veckor

Studietakt: Heltid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

På den här utbildningen får du lära dig grunderna i att sköta om växter, träd och buskar i exempelvis trädgårdar, parker och på kyrkogårdar. Du får lära dig vad olika växter heter och vad de behöver för att växa på bästa sätt.

Du får lära dig hur man klipper och beskär träd, blommor och buskar för att de ska passa in i olika miljöer och för att de ska trivas. Du får också lära dig att planera arbetet efter vilken plats och vilken årstid det är. Utbildningen ändras efter årstiderna och du lär dig olika saker under året.

Planerad start oktober 2023

För att passa inom yrket bör du tycka om:

  • att vara utomhus
  • fysiskt arbete
  • redskap och maskiner
  • att vara kreativ
  • hållbarhet och växtlighet

Du som söker den här inriktningen studerar svenska som andraspråk och yrkessvenska samtidigt som du studerar yrkesutbildningen mot trädgård. Om du har svenska som modersmål eller har betyg i sva gy 3 ska du istället söka utbildningen utan sva och yrkessvenska.

Utbildningen i trädgårdsskötsel är en lärlingsutbildning och du kommer att göra mycket APL. Det betyder att du kommer att vara mycket ute på en arbetsplats som arbetar med trädgårdsskötsel. I början är all undervisning på skolan men sedan kommer du att vara ute fyra dagar i veckan på en arbetsplats där du får lära dig yrket av en handledare.

Det finns många olika platser som du kan arbeta på efter utbildningen och det finns arbete att söka.

Upplägg med svenska

Utbildningen pågår 40 veckor på heltid och består av lärarledda lektioner, självstudier och praktisk arbete på arbetsplats (APL). Arbetstiderna under din APL följer arbetsplatsens tider, vanligast är 07:00-16:00.

Utbildningen bygger på ett kurspaket framtaget av TCYK (yrkesnämnd) och kan ge behörighet för yrkesbevis 1. Det är också möjligt att lägga till kurser i samråd med din apl-plats och valideras mot ytterligare yrkesbevis, t ex trädgårdsanläggning, specialisering.

Förkunskaper och behörighet

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i SFI D anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Övriga elever ska anmäla sig till en kunskapsbedömning via webbansökan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen varvas teoretiska studier med arbetsplatsförlagt lärande ute på ett företag. Du får en ökad arbetslivserfarenhet och minst 70% av tiden skall vara förlagd på företaget och max 30 % studier på skolan Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Ev. kostnader för resor till företagen betalar du själv.

Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv bekosta läromedel, kläder, skor, skyddsutrustning samt resor till och från din arbetsplats. (APL)

Dator

Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se.

CSN-period

Ingen pågående utbildning.

Kursinnehåll

Klicka på kursen för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Planerad start i mars 2024

Längd: 45 veckor

Studietakt: Heltid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen