Menyknapp

Servicepersonal - Hotell och servering (sv)

bannerbild

Servicepersonal - Hotell och servering (sv)

Längd: 35 veckor

Utbildningstid: 2025-10-13 - 2026-06-12

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

Vill du bli en stjärna inom service? Vill du jobba på hotell, restaurang eller med turism? Denna utbildningen ger dig kunskaperna samtidigt som du får lära dig svenska och bli mer trygg i språket.

Vad innebär jobbet?

Servicepersonal inom hotell och restaurang är viktiga för att gästen ska känna sig välkommen, omhändertagen och nöjd med sitt besök.

Arbetsuppgifterna kan till exempel vara:

  • Frukostservering - förbereda, duka upp buffé och fylla på.
  • Servering - ta emot beställningar, servera och ta betalt.
  • Våningsservice - städa hotellrum, matsal och andra utrymmen.
  • Reception och värdskap - ta emot gäster och ge information

För att arbeta inom service är det bra att:

  • Vara hjälpsam och vänlig
  • Du kan läsa av gästens behov
  • Du kan kommunicera tydligt, gärna på flera språk
  • Förstå och bemöta kulturella skillnader
  • Kunna hantera oväntade situationer och hitta lösningar

Nära samarbete med arbetslivet

Ett bra samarbete med arbetsgivare och bransch är viktigt. Under utbildningen får du flera möjligheter att träffa arbetsgivare. Detta ger dig en större chans till att få jobb.

Tillsammans med lärare genomför ni under utbildningen flera studiebesök och träffar olika arbetsgivare.

 

Rekommenderade förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta kommer ske genom intervju och praktiskt test.

Du som sökt utbildningen blir kallad till intervju och praktiskt prov under vecka 36 (1-5 september). Kallelse med information kring dessa tillfällen kommer att skickas ut till dig som sökt utbildningen.

Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Utbildningen består av lärarledda lektioner i skolan, självstudier samt APL.

Under APL följer du de tider och rutiner som gäller på din APL-plats. Läraren gör regelbundna besök och följer upp din utveckling tillsammans med dig och din handledare.

Flera arbetsgivare finns utanför centrala Uddevalla och på andra orter. Du som elev ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats enligt överenskomna arbetstider. Inom hotell och restaurang är det vanligt att arbeta kvällar, helger och tidig morgon.

Du betalar själv dina böcker, arbetskläder och kostnader för råvaror.

Dator

För att kunna genomföra dina studier behöver du ha tillgång till dator och internet.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se

CSN-perioder

2025-10-13 - 2026-06-12 = 35 veckor, totalt 650 gy-poäng och 100 grund-poäng

Klicka på ämnesnivåerna nedan för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

 

Ämnesnivåer

Nivåkod

Gymnasiepoäng

Orienteringskurs yrkessvenska grund

VGYOR1F

100

Orienteringskurs yrkessvenska

VGYOR1F

50

Frukost och buffeservering nivå 1 Länk till annan webbplats.

FRUK1000X

100

Våningsservice nivå 1 Länk till annan webbplats.

VANI1000X

100

Logi och Värdskap nivå 1 Länk till annan webbplats.

LOGI1000X

100

Servering nivå 1 Länk till annan webbplats.

SERR1000X

100

Svenska som andraspråk dk 1

GRNSVAA

100

SFI D

SFIKUD91-93


Valbara kurser - du väljer en av nedanstående kurser

Totalt 750 poäng

Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.



Röster om utbildningen


Att kunna dela med sig av vår erfarenhet och kunskap till en annan människa leder till framgång för branschen.”
Fredric Andersson, kökschef och ägare - Restaurang Kärranäs

Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrket, branschen och framtidsutsikter.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Längd: 35 veckor

Utbildningstid: 2025-10-13 - 2026-06-12

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Röster om utbildningen


Att kunna dela med sig av vår erfarenhet och kunskap till en annan människa leder till framgång för branschen.”
Fredric Andersson, kökschef och ägare - Restaurang Kärranäs

Relaterade länkar

Här kan du läsa mer om yrket, branschen och framtidsutsikter.

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen

Senast publicerad: