Hitta snabbt
Är du tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt?
Tycker du om att arbeta med service, är noggrann samt vill lära dig att lösa olika mekaniska problem? Då kan denna lärlingsutbildning vara helt rätt för dig!
Arbetsmarknaden för mekaniker som kan reparera och serva tunga fordon ser mycket god ut och det finns en stor efterfrågan av kompetens både i närområdet och nationellt.
Vad gör en mekaniker för tunga fordon?
En mekaniker för tunga fordon gör digitala felsökningar och utför service och reparationer på olika typer av tunga fordon och mobila maskiner, exempelvis lastbilar, bussar och truckar. Det kan handla om arbete med motorer, bromssystem, drivsystem och karosseri. Arbetet kräver noggrannhet och servicekänsla. Kundkontakter ingår i arbetet. Utvecklingen inom yrket går mot att det blir alltmer elektronik och mindre mekanik att hantera.
För att trivas som mekaniker bör du vara noggrann och strukturerad, tycka om att lösa problem, vara serviceinriktad samt gilla att samarbeta med andra.
Nära samarbete med arbetslivet
Utbildningen till mekaniker för tunga fordon har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare i vårt närområde. Det är en bred och konkurrenskraftig utbildning som ger stora möjligheter till jobb.
Under utbildningen kommer du att tillbringa en stor del av tiden som lärling hos något av våra samarbetsföretag, vilket ger dig värdefull praktisk erfarenhet.
Behörighetskrav
Alla sökande behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. Du som har godkänt betyg i
- Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
anses ha visat att du har teoretiska förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper skall du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.
Du som uppfyller förutsättningarna ovan kommer även att kallas till en intervju och ett praktiskt prov för att visa att du har praktiska förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)
I utbildningen varvas teoretiska studier med arbetsplatsförlagt lärande på ett eller flera företag. De första veckorna av utbildningen är du inne i skolan för att tillsammans med de andra eleverna och lärarna gå igenom bland annat yrkesteori, arbetsmiljö och säkerhet samt vissa praktiska moment. Därefter påbörjas det arbetsplatsförlagda lärandet och du går ut som lärling på ett företag. Du kommer att vara på arbetsplatsen 4-5 dagar i veckan, motsvarande minst 70 % av din utbildningstid, och följer där den ordinarie verksamheten samt ingår i arbetslaget. Du deltar i skarpa lägen och ”lär dig jobbet på jobbet”.
Flera arbetsplatser ligger utanför Uddevalla och du måste kunna ta dig till och från arbetsplatsen på egen hand. Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. För att få anställning i branschen krävs B-körkort.
Du bekostar själv det digitala utbildningsmaterialet, kläder och skor samt resor till och från din lärlingsplats.
Dator
För att kunna genomföra dina studier behöver du ha tillgång till dator och internet.
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se Länk till annan webbplats.
CSN-perioder
Start höst-25
2025-08-18 - 2026-06-19, 44 veckor, totalt 1000 poäng
Pågående utbildning
2024-08-12 - 2025-06-13 = 44 veckor, totalt 900 poäng
Klicka på ämnesnivåerna nedan för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.
%20(2)%20BlaGul_1000x200.png)