Hitta snabbt
Välkommen till vår svetsutbildning! Oavsett om du redan har kunskaper inom svetsning eller är nybörjare, erbjuder vi en utbildning som passar just dina behov. Upptäck möjligheterna inom svetsyrket med oss.
Utbildningen är individuellt anpassad. Det innebär att alla studerande inte läser exakt samma kurser eller lika många kurser. Dina tidigare erfarenheter inom svets blir avgörande för hur många och vilka kurser du kommer att läsa.
Utbildningen inleds med att alla elever får en gemensam grund och därefter väljer du den inriktning som intresserar dig mest.
Om du är gravid, har pacemaker eller har astma rekommenderas du inte att söka denna utbildning.
Behörighetskrav
Alla elever behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta kommer ske genom intervju och praktiskt test. Kallelse med information kring dessa tillfällen kommer att skickas ut till dig som sökt utbildningen.
Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Utbildningen genomförs på eftermiddags- och kvällstid, kl. 15.30-20.30 måndag-torsdag. På fredagar är det hemstudier.
I utbildningen kombinerar du teoretiska studier på plats i skolan med arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag. Under hösten förbereds du och lär dig svetsningens grunder och säkerhet. Under våren följer du din handledares schema ute på din APL-plats. Du kommer att vara minst 15% av tiden på din APL-plats.
Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats och bekostar resan till och från din APL-plats själv.
Du kan få låna skyddskläder, svetshandskar samt svetshjälm på skolan. Du får själv betala för skyddsskor med stålhätta.
Köper du skyddskläder själv måste dessa vara E-märkta för skydd mot stänk av smält järn (E1-E3). Din lärare kan hjälpa dig med var du kan köpa skyddskläder och vilka företag som skolan sammarbetar med som erbjuder rabatter.
Vad får man för lön?
Lönen påverkas av flera faktorer, såsom bostadsort, ålder och tidigare erfarenhet. Den genomsnittliga lönen är 34 000 kr. 10% tjänar mer än 40 100 kr, i det lönspannet finns bland annat många TIG svetsare.
Läs mer om lönestatistik på Arbetsförmedlingens hemsida. Länk till annan webbplats.
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se. Länk till annan webbplats.
CSN-perioder
2025-08-11 – 2026-05-29 = 42 veckor, 840 poäng
Utbildningens innehåll
Klicka på ämnesnivån för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.