Menyknapp

Bygg

bannerbild

Bygg

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2024-08-12 - 2025-11-28

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Sista ansökningsdag: 2024-05-31

Kostnadsfri CSN-berättigad

Hitta snabbt

En lärlingsutbilding för dig som vill arbeta inom bygg och anläggning. Inom byggindustrin finns det en mängd olika sido- eller specialyrken.

Denna utbildning är för dig som vill ha ett praktiskt och omväxlande arbete i olika sorters miljöer och med olika typer av kunder. Exempel på inriktningar är träarbetare, glastekniker, golvläggare eller plattsättare. Det är yrken där arbetsmarknaden är god och många företag är i behov av arbetskraft.

Träarbetare är ett hantverksjobb som också går under benämningen snickare. Träarbetaren är med under hela byggprocessen från att bygga formar för gjutning av husgrunden tills när huset nästan är klart och snickerier samt skåpinredning ska monteras. Andra arbetsuppgifter kan vara att montera köksinredningar, gipsa väggar, bygga stommar, montera fönster eller klä hus med panel. Träarbetare utgår nästan alltid från en ritning och ritningsläsning är därför en viktig del av jobbet.

För att få anställning i branschen krävs B-körkort.

En plattsättare arbetar med att klä väggar och golv med kakel, klinker, konstbetong och mosaik, vanligen i kök och badrum. Noggrant underarbete är viktigt, särskilt i våtutrymmen, som ska hanteras enligt särskilda föreskrifter.

Under utbildningen lär du dig de olika stegen i kvalitetssäkrad plattsättning: förberedelse och underarbete, mätning och tillskärning, lim och montering, fog och efterbehandling.

Som plattsättare är det viktigt att vara noggrann för att mäta ytor, mönster och fall. Ritningsläsning, materialkännedom och underarbetet är särskilt viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Arbetet innebär mycket kundkontakt då en stor del av arbetet sker i bostäder. Större byggen, nyproduktioner eller renoveringar är också vanligt.

För att få anställning i branschen krävs B-körkort.

Att arbeta som golvläggare är för dig som vill ha ett omväxlande arbete. Som golvläggare lägger du mattor och golv i olika material som textil, linoleum och parkett.

Utbildningen är en grundutbildning på drygt ett år. Under grundutbildningen är du lärling på ett eller flera företag. Efter utbildning söker du anställning, med lärlingslön enligt avtal och påbörjar en så kallad kvalificeringstid, för att kunna ansöka om yrkesbevis. Länk till annan webbplats.

För att få anställning i branschen krävs B-körkort.

Glasteknikeryrket är ett hantverksyrke som ställer krav på noggrannhet, känsla för service och samarbetsförmåga. En glastekniker arbetar med att skapa, bearbeta, installera, reparera och underhålla glasprodukter och glasstrukturer.

Det finns många olika typer av företag där glasteknikern arbetar. Du kan arbeta med serviceglasmästeri, bilglas, inredningsglas, fasadglas, glasräcken, fönsterrenoveringar med mera. Under utbildningen lär du dig bearbetning och tillverkning av glasprodukter, att installera och reparera samt de säkerhetsrutiner som gäller inom yrket.

För att få anställning i branschen krävs B-körkort.

Upplägg lärlingsutbildning

Du inleder din utbildning med en sammanhållen period i skolan för att få introduktion i yrkets grunder. Därefter går du ut på en arbetsplats där du kommer att tillbringa en övervägande del av utbildningstiden.

Efter avslutad utbildning går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling för din färdigutbildning i ett företag.

Behörighetskrav

Alla sökande behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. Du som har godkänt betyg i

  • svenska, svenska som andraspråk på grundläggande nivå
  • matematik grundläggande nivå

anses ha visat att du har förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper skall du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen varvas teoretiska studier med arbetsplatsförlagt lärande på ett företag. Du får en ökad arbetslivserfarenhet och minst 70% av tiden skall vara förlagd på företaget. Eftersom företagen kan finnas på orter utanför Uddevalla måste du som söker vara beredd att pendla dit. Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv bekosta läromedel, arbetskläder, arbetsskor, skyddsutrustning samt resor till och från din arbetsplats (APL).

Dator

Vi använder digitala läromedel så tillgång till dator är ett måste.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se Länk till annan webbplats..

CSN-perioder

2024-08-12 - 2025-06-20 = 45 veckor, totalt 900 poäng
2025-08-18 - 2025-11-28 = 15 veckor, totalt 300 poäng

Kursinnehåll

Klicka på kursen för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.

Totalt 1250 gymnasiepoäng

Övriga kurser väljs utifrån apl-platser och inriktning, minst 300 poäng. Exempel på inriktningar inom Bygg; träarbetare, glastekniker, golvläggare eller plattsättare.

Grafik
Ansökan öppen
Intresseanmälan
Vill du veta när kursen/utbildningen öppnar upp för ansökan igen? Anmäl ditt intresse så meddelar vi dig när nästa ansökningsperiod öppnar. Några av våra utbildningar/kurser startar enbart höst eller vår.



Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Längd: 60 veckor

Utbildningstid: 2024-08-12 - 2025-11-28

Studietakt: Heltid

Studieform: Dagtid

Praktik: Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.

Sista ansökningsdag: 2024-05-31

Kostnadsfri CSN-berättigad

Grafik
Ansökan öppen

Kontakt

Reservation för ändringar i utbildningens innehåll. Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Medfinansieras av Europeiska unionen