Menyknapp

Ledningsgruppen

Alla yrkeshögskoleutbildningar genomförs i nära samarbete med det arbetsliv som behöver den kompetens som utbildningen leder till.

Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är genom ledningsgruppen, där arbetslivets representanter tillsammans med utbildningsanordnaren har ett övergripande ansvar för att utbildningen leder till rätt kompetens.

De studerandes medverkan i ledningsgruppen är viktig. Här får de utsedda representanterna möjlighet att framföra de studerandes åsikter och påverka utbildning och arbetsmiljö.

Erika Berg Levin – Fashion Factory Sweden

Erika är herrskräddare i botten med gesällbrev, gjorde en gång i tiden LIA i Ungern på SIR-Tigers fabrik. Hon är så nöjd med att ha gått skräddarutbildning. Grunden till allt är skrädderi, och jag är så tacksam för att jag valde den utbildningen först.
Efter några år som konstruktör för barnkläder valde Erika att gå vidare med en utbildning i design, på Nordiska Designskola och jobbade därefter inom herrkonfektion som designer samt produktionsledare. Efter några år som designer för både dam och herrkläder startade hon, och driver idag, företaget Fashion Factory Sweden tillsammans med en kollega.

”Jag gillar att jobba med helheten, att följa med plagget hela vägen från till design till färdig produkt.”

”Känsla för passform och mönsterkonstruktion är viktiga delar att ha med sig i yrket”

@fashionfactorysweden Länk till annan webbplats.

Peter Magnusson
Ordförande Sveriges Skrädderiförbund

Peter har lång erfarenhet av skrädderi, han tog sitt gesällbrev i damskrädderi 1987 och har arbetat med sömnad sedan dess och tycker att det är lika roligt då som nu. Yrket är omväxlande och man måste vara uppfinningsrik, varje plagg är unikt i sig.

Peter tycker att upplägget på utbildningen är perfekt med tre år och att det ingår LIA, lärande i arbete, som är en så viktig del i att bli en duktig skräddare.

”Efter utbildning stora möjligheter till jobb. Många branscher eftertraktar välutbildade skräddare, inte bara skrädderi och ateljéer och teatrar utan även inom nya områden som till exempel inom spelvärlden. ”

@skradderiforbundet Länk till annan webbplats.

Sandra Tillhammar
Skrädderi Tillhammar

Skräddarmästaren och modisten Sandra Tillhammar är en sann entreprenör. Hon driver ett renodlat herr- och damskrädderi i Göteborg och har kunder i hela Sverige. Hon är också en viktig del i ledningsgruppen för Nordiska Skräddarskolan, där hon bidrar med sin kunskap och kompetens inom yrket och branschen.

Idag har det blivit trendigt att använda ord som cirkulärt och hållbart mode, men vad inte många vet är att skräddare alltid jobbat efter den principen sen urminnes tider.

Sandra strävar efter att fler får upp ögonen för skrädderi och att det ska vara nästan lika vanligt som att gå till frisören.

”Utbildningen på Nordiska Skräddarskolan är viktigt och har en stor bredd, och ger en bra grund för vad man vill göra i framtiden, teater, konfektion, skrädderi, design, eget företagande”

@skradderi_tillhammar Länk till annan webbplats.

Stina Dahlin
Svenska Mönster

Mönster är Stinas passion. Hon driver företaget Svenska Mönster och har arbetat med mönster och mönsterkonstruktion i hela sitt liv. Från början med papper och penna men nu i avancerade CAD-program.
Stina har haft stor, stor nytta av att hon tidigt lärde sig att skriva en arbetsgång eller sömnadsbeskrivning, att innan plagget sys tänka igenom hela tillverkningsprocessen, alla steg i tillverkningen, något hon vill skicka med till alla som syr.

”Ingen utbildning är bortkastad, man lär sig så mycket på allt möjligt som kan vara bra att ha. Ta till dig allt, plocka godbitarna och skapa ett arbetssätt som passar dig”

Jessica Skoglund
Gruppchef kostymavdelningen Göteborgsoperan

Jessica Skoglund – Gruppchef kostymavdelningen Göteborgsoperan

Jessica har en bakgrund som chef inom privat sektor och har de senaste 30 åren arbetat i ledande befattning. Hennes erfarenhet av musik och teater, som amatörskådespelare, har kommit väl till pass då hon i sin nuvarande roll arbetar som gruppchef på kostymavdelningen Göteborgsoperan.

Jessicas medverkan i ledningsgruppen kommer från ett nära samarbete mellan Nordiska Skräddarskolan och Göteborgsoperan, där en del av Göteborgsoperans uppdrag är att ingå i ledningsgruppen och komma med input från arbetsgivarens håll.

I min roll som gruppchef kostym bidrar jag med att visa på vad behovet är från arbetsmarknaden samt att främja utbildningen genom att kunna erbjuda LIA-platser för de studerande. Utbildningen behövs för att säkerställa att hantverksyrket skräddare lever vidare och att man genom denna utbildning hos Nordiska Skräddarskolan kan leverera yrkeskompetensen ut till arbetsplatserna. Efterfrågan är fortfarande hög inom kultursektorn där Göteborgsoperan bidrar till en stor del.

Jag tycker att man ska läsa utbildningen YH Skräddare för att hantverksyrket bör hållas levande genom utbildning och bibehållande av kompetens till kommande generationer. Detta för att säkerställa att kulturarvet förvaltas på bästa sätt. Många av våra anställda på kostymavdelningen har passerat genom era lokaler på Nordiska Skräddarskolan.

Maria Dahlberg
Direktris MQ Marqet

Maria har stor erfarenhet från flera delar av branschen. Efter gesällbrev i klänningsskrädderi väntade anställning på stadsteatern i Göteborg som efter några år byttes till ett eget skrädderi varvat med försäljning av tyger. Fick tips om att utbilda sig inom teknisk design och konstruktion och på den vägen hamnade hon som direktris på MQ.

”Att ha skräddarbakgrund är viktigt för att bli duktig som teknisk designer. Att ha förståelse för konstruktion och passform, och olika kroppar. Det är ett mycket kreativt jobb att skapa plagg som går att använda och som är bekvämt att ha på sig, utifrån den skiss som designern presenterar.”

”Utbildningen på Nordiska Skräddarskolan är otroligt viktig även för konfektionsbranschen, den är komplett och med små insatser kan man välja vilken väg som helst inom textilbranschen.”

@mqmarqet Länk till annan webbplats.