Hitta snabbt
Är du en problemlösare och intresserad av båtar och teknik? Då är vår nya utbildning till marintekniker något för dig!
Utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare som har stora behov av att anställa medarbetare med just de kunskaper och kompetenser som denna utbildning ger.
Vad gör en marintekniker?
Som marintekniker arbetar du med service, reparation och installation av elsystem i båtar. Arbetsuppgifterna är varierande och innebär tekniskt avancerat arbete med moderna marina el- och elektroniksystem, felsökning, installation och reparation av elsystem, motorstyrning och navigationsutrustning.
Nära samarbete med arbetslivet
Den snabba teknikutvecklingen och kommande generationsväxling gör att båtvarv har ett stort behov av att anställa händig och kunnig personal.
Under utbildningen kommer du att tillbringa en stor del av tiden som lärling hos något av våra samarbetsföretag, vilket ger dig värdefull praktisk erfarenhet. Möjligheterna till arbete efter avslutad utbildning är mycket goda. Utifrån överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren du gör din lärlingsperiod hos, kan det finnas möjlighet till anställning redan under utbildningstiden.
Behörighetskrav
Alla elever behöver visa att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, både praktiskt och teoretiskt. Du som har godkänt betyg i
- Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
- Matematik på grundläggande nivå
- Engelska på grundläggande nivå
anses ha visat att du har teoretiska förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper ska du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.
Alla sökande kommer även att kallas till en intervju och ett praktiskt test för att visa att man har praktiska förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Den första studieperioden är du större delen av tiden i skolan och du kommer även att få göra studiebesök hos våra arbetsgivare.
Därefter är utbildningen i lärlingsform vilket innebär att du är 4-5 dagar i veckan på ett företag. På lärlingsplatsen följer du den ordinarie verksamheten och ingår i arbetslaget. Du deltar i skarpa lägen och ”lär dig jobbet på jobbet”.
Flera arbetsplatser ligger på Orust och du måste kunna ta dig till och från arbetsplatsen på egen hand. Du står även för kostnader för mat, kläder och annan personlig utrustning. Vid informationsträff meddelar läraren vilken typ av kläder och utrustning som behövs.
Studiemedel
Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se Länk till annan webbplats..
CSN-perioder
2025-01-27 – 2025-06-13, 20 veckor, 400 poäng
2025-08-18 – 2026-02-27, 28 veckor, 600 poäng
Kursinnehåll
Kurserna kan varieras i viss utsträckning efter elevens och apl-platsens behov och möjligheter.
Klicka på kursen för att läsa om innehållet på skolverkets hemsida.